sobota, 29. oktober 2016

Prva ocena vrhunske restavracije na mojem blogu

Pozdravljeni  Dobrojedci...

Evo pa smo peživeli še en prijeten večer na tednu restavracij.
Večer smo začeli v stari Ljubljani, na kavo smo se odpravili v Slovensko Hišo in si naročili cankarjevo kavo, ki je mimogrede navadna turška kava , ampak postrežena v ličnih sklečkah, ki ti pričara lepo vzdušje
Cankarjeva kava  v Slovenski hiši

Tokrat smo obiskali restavracijo Harfa na Viču , kljub malo odmaknjeno skriti lokaciji v eni izmed industrijskih con v Murglah, smo vstopili v prijetno lično opremljeno restavracijo.
Sprejem je bil glede na število gostov, ki so bili takrat prisotni, še dokaj prijazen.
Za mizo, ki so nam jo namenili smo se počutili zaželjeni in sproščeni. Malce so nas zmotili sicer ceneni prtički (glede na ugled in ime restavracije), za lep pogrinjek bi bil pripravljen tudi plačati, kot to računajo v drugih dosti manj uglednih restavracijah, pa vseeno začetek je bil obetaven.
No pa začnimo , pri aperitivu čista klasika, pogrešali smo malo več izbire kakšnih domačih ali unikatnih likerjev, grenčic ali žganja ...

Harfa je nudila tri vrste, štiri hodnih menujev:
 RIBJI MENU:
  • Mariniran losos na črnih nudljih z zelenim čajem, pesinim čatnijem in mikro zelenjem
  • Zapečeni zeljnati štrukelj na omaki iz zelene in jabolk
  • File polenovke na sotiranih lisičkah s prekajeno polento in sušenimi pelati
  • Sladica Harfa
MESNI MENU:

  • Opečeni kunec s svežimi zelišči na grahovi črti, z jajčno limonino omako ter okisano zelenjavo z gorčičnimi semeni
  • Zapečeni zeljnati štrukelj na omaki iz zelene in jabolk
  • Žrebičkov file v kakavovi omaki s hrustljavim korenjem in ajdovim krapcem
  • Sladica Harfa
VEGI MENU:
  • Brezglutenski zvitki z pesinim humusom, izbrano zelenjavo na tahimi miso omako
  • Zapečeni zeljnati štrukelj na omaki iz zelene in jabolk
  • Kamutova rižota z  muškatno bučo, hruško, orehi, ohrovtovim listom in vanilijevo omako
  • Sladica Harfa




odločili smo se za mesni menu z vinsko spremljavo.
Pri mesnem menuju je bila hladna predjed izjemnega okusa, opečen kunec  z korenčkom in cvetačo, marinirano z kisom je bil vrhunski, zelenjava ravno prav poblanširana  in grahova črta odličnega okusa, da ne omenjam jajčne  limonine omake 

1. hod hladna predjed
 topla predjed je bila sicer klasični jabolčno zeljni štrukelj na pireju zelene ,okusen odlično pripravljen , ki je pustil okus do glavne jedi....
2. hod topla brezmesna predjed


Pri glavni jedi pa sem osupel, namreč v restavracijah podobnega kova dobiš sicer vrhunsko oblikovan krožnik ali kakor se v cheffovskem žargonu izražamo  "vrhunsko prezentiran"...  malo manj pozornosti pa dajo na okus .  Tukaj pa sem dobil na krožnik razen odlične prezentacije,  tudi okusno hrano, ki me je popeljala na kosilo k mami domov , omaka me je najbolj navdušila ... No tudi žrebiček v družbi gorčičnih semen  je bil odlično pripravljen, ajdov krap je sicer ajdova klasika ta vrsta žita  me nikoli ne razočara saj obožujem njen okus no v harfi pa so ga pripravili naravnost odlično, pokuhano korenje z ocvrto rukolo  pa je bilo na krožniku po mojmu okusu bolj ko ne za dekoracijo ...pa da ne bo pomote prav tako zelo okusno
3. hod glavna jed (od blizu)
3. hod glavna jed (še malo bolj blizu)
























Pri sladici sicer klasična pomarančna tortica na čokoladi z piškotno zemljo v družbi domačega jagodnega sladoleda, je bila  domača dobra, ampak družbo mojih dobrojedcev niti ni zelo navdušila prezentacija dobra okus tudi ampak čutilo se je , da bi se cheff lahko malo bolj potrudil
4. hod sladica

Mene je hrana navdušila, prav tako mojo družbo
Izjeme pa so bile tudi v nasprotno smer.
edino v kar bi se spotaknil je bila vinska spremljava.
Za tiste dobrojedce, ki ne vedo kaj to pomeni je  vinska spremljava to, da ob vsakem hodu dobiš v kozarec drugo sorto vina oz. vino ki najbolj paše k določeni jedi  .... Mi smo se sicer odločili za rdeče vino  in na začetku dobili Cabarnet Souvignon od Jakončiča, ki je mimogrede odlično vrhunsko vino ampak dejstvo, da smo ostali do sladice na istem vinu  mi nekako ni šlo v račun. Možno je , da je  njihov sommelier določil to vino za vse hode ...no to bi moral natakar, ki nas je stregel tudi povedati,  Ta izbor vina je bil zraven prvega in tretjega hoda sicer dober  pri štruklju pa bi jaz osebno izbral malo manj močno vino  ... Sicer pa je dišeči traminec  od steyerja pri sladici dodal piko na i....
Gl,ede na to da je harfa gostila teden restavracij in  je bilo zavoljo tega več obiska, so se odlično znašli in pripravili odličen gurmanski večer... 


V blijžnji prihodnosti bom te jedi pripravljal tudi doma in recept ter slikovno gradivo ter postopke teh jedi seveda objavil na blogu.

No pa da zaključim opis tega večera ...
imeli smo se odlično ob dobri družbi jedači in pijači kar pa je tudi  najbolj pomembno se strinjate ....
pa na snidenje 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar